Poslanci Národnej rady SR posunuli návrh Slovenskej národnej strany (SNS) o označovaní potravín obsahujúcich hmyz do druhého čítania. Ak novela zákona prejde celým legislatívnym procesom, slovenskí spotrebitelia získajú jasnejšie informácie o výrobkoch, ktoré obsahujú prášok z lariev múčenky schválený Európskou úniou ako novú potravinovú zložku. Zákon by mal byť účinný od 1. apríla 2026.
Výrobky s hmyzom musia byť jasne označené a oddelené
Navrhovaná legislatíva prináša dve základné povinnosti pre predajcov potravín obsahujúcich hmyzie produkty. Po prvé, všetky takéto výrobky budú povinne jasne, viditeľne a čitateľne označené, aby kupujúci vedel pred nákupom zistiť obsah danej potraviny. Po druhé, obchody budú musieť výrobky obsahujúce hmyz skladovať oddelene od ostatných potravín, aby zabránili zavádzaniu spotrebiteľa a umožnili mu informované rozhodnutie.
Cieľom návrhu je poskytnúť jasnú a okamžitú orientáciu zákazníka. Tieto opatrenia vychádzajú z novej legislatívnej úpravy Európskej komisie umožňujúcej výrobcom pridávať do potravín schválený prášok vyrobený zo sušených celých lariev múčenky. SNS postupuje smerom, ktorý má zabezpečiť úplnú informovanosť spotrebiteľov o nových ingredienciách na slovenskom trhu.
Povinnosti sa vzťahujú aj na online predajcov a reštaurácie
Novela sa nezameriava len na tradičné obchody. Legislatívna úprava hovorí aj o povinnostiach v prípade online obchodovania a internetového predaja potravín. Elektronické obchodné platformy budú musieť o obsahu hmyzích zložiek informovať zákazníkov transparentne ešte pred veľmi samotným ukončením objednávky. Toto pravidlo sa vzťahuje aj na predaj potravín prostredníctvom automatov.
Zmeny sa nevyhnú ani gastronomickým zariadeniam, ako sú reštaurácie či bufety. Nová legislatíva predpokladá povinnosť prevádzok informovať zákazníkov pred podaním jedla o tom, či sú v pokrmoch prítomné výrobky obsahujúce hmyz. Spôsob informovania musí byť primeraný charakteru daného stravovacieho zariadenia a dostatočne jasný, aby umožnil jednoduchú orientáciu zákazníka.
Pre spotrebiteľov viac informácií, pre podniky dostatok času
Primárnym cieľom SNS je ochrániť slovenského zákazníka pred nežiaducou konzumáciou nových potravinových ingrediencií a zabezpečiť ich právo na informovaný výber. Poslanci zdôrazňujú, že jasné označovanie potravín zabráni zavádzaniu zákazníkov. Spotrebiteľ bude môcť jednoduchšie rozpoznať, ktoré výrobky obsahujú hmyzie zložky, čo im umožní dobrovoľné a uvedomelé rozhodnutie pri nakupovaní.
Navrhnutá účinnosť novely od začiatku apríla 2026 poskytne všetkým dotknutým stranám dostatočne dlhé obdobie na prípravu. Výrobcom, distribútorom a obchodníkom by tak malo ostať dostatok priestoru na technickú adaptáciu označovania, oddeleného skladovania a zabezpečenia či distribúcie v rámci zavedených obchodných procesov. Do platnosti novej legislatívy zostávajú zhruba dva roky, počas ktorých budú môcť podnikatelia nastaviť interné procesy tak, aby úplne vyhoveli novým požiadavkám.